torstai 11. toukokuuta 2017

Työnvälitys on tulevaisuuden ala




Opteam on yksityinen työnvälitysfirma, sellainen joka tekee runsaasti rahaa työllistämisellä ja työttömillä. Se, paitsi välittää tai vuokraa työntekijöitä maksukykyisille firmoille, käyttää hyväkseen nuoria työharjoittelijoita ilman palkkaa. Viime vuonna se haki harjoittelijaa näin kokoaikaiseen 3-6 kuukauden mittaiseen HR-harjoitteluun ihmistä, joka täyttää ainakin seuraavat kriteerit: alalle soveltuva koulutus, loistavat tietotekniset taidot, timanttinen asenne työntekoon, aito halu oppia, nöyryys. Niin, nöyryys. Sitä tarvitaankin, kun tehdään töitä 37,5 viikkotuntia palkatta. Opteam teki v. 2015 pelkkää voittoa 1,86 miljoonaa. Nykyisin se on Barona Groupin omistuksessa. Sen toimitusjohtajan Markus Oksan vuoden 2015 palkka oli 1,2 miljoonaa.

Opteamin toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on sitä mieltä, että meillä on yhä kasvava määrä uratyöttömiä. Eli meillä on yhä kasvava määrä työttömiä, jotka ovat työttömiä vain siksi kun heitä hotsittaa olla työttömiä. Sinänsä se ei ole kumma, hän kun on myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa. Hän muuten perusteli omien harjoittelijoiden palkattomuutta sillä, että harjoittelupaikkoja on erittäin vaikea saada (siis jo harjoittelupaikkoja on hankala saada, saati sitten työpaikkoja).

Opteam on kansainvälinen. Se on tuonut lähihoitajia ja sairaanhoitajia Filippiineiltä mm. hoivayritys Esperin tarpeisiin jo vuosia. S-ryhmälle Opteam on rekrynnyt sata filippiinikokkia. Opteamilla on headhunterkonttorit myös Puolassa ja Slovakiassa. Kun meillä Suomessa on työvoimapula. Tai laiskoja uratyöttömiä.

A-studiossa 11.5. demonstroitiin kärryllisellä paperia, muutama kymmenen tuhatta arkkia, erään paikkakunnan työttömien kerran viikossa tekemiä työnhakuja vuoden ajalta. Ilman liitteitä kuten cv:t. Eli sitä tilannetta, mitä hallitus nyt on suunnittelemassa. Minna Vanhala-Harmanen naureskeli ja totesi, että onneksi maailma on muuttunut, eikä kukaan lue enää moista määrää papereita, vaan tekoäly hoitaa sen. Minna Vanhala-Harmanen on sitä lajia ihminen, etten mielelläni haluaisi olla missään ongelmissa ja hänen edessään niitä läpikäymässä. Hänen hymynsäkin on yhtä lämmin kuin Suomen toukokuun kelit. Hän ei kaikesta tehokkuudestaan ja dynaamisuudestaan huolimatta vain huomannut absurditeettia siinä, minkä tuli suustaan päästäneeksi. Niin, tekoäly. Jos tekoäly tekee jo nyt valintoja ihmisen puolesta, niin mitä kaikkea tekoäly jo nyt tekee korvaten työpaikkoja? Entä kymmenen vuoden päästä? Entä kahdenkymmenen vuoden päästä?

Entä ne työttömät työnhakijat, jotka eivät ole osanneet virittää hakemuksiaan tekoälylle otollisiksi? Kaikissa työpaikoissa ei vielä edes rekrytointia tehdä tekoälyllä, vaan siitä sadan - kahdensadan hakemuksen pinkasta valitaan pikaisella silmäyksellä tutun oloiset ja kumminserkun hyvät ystävät - jos työhakemus siis ylipäätään on julkaistu. Yhä vähemmän niitä julki edes tuodaan. Koko ajan vähenevällä työntekijämäärällä on muutakin tekemistä kuin kahlata läpi tuhruisia tai konsulttifirman sapluunoilla tehtyjä hakemuksia. Otetaan mieluummin se tuttu tai tietty. Ja kun työpaikan tarjoaminen eli tarjokkaiden seulominen on työlästä, siirrytään enemmän siihen tekoälyyn. Yhä useampi turhan persoonallinen tai osaamattomasti tehty työhakemus, vaikkakin muuten pystyvän henkilön, jää kirjaimellisesti automaattisesti ulos.

Monet firmat ovat jo tarjonneet työpaikkoja nimettöminä. Minna Vanhala-Harmanen totesi pari vuotta sitten Turun Sanomissa, "yhteen työpaikkaan saattaa olla tuhansia hakijoita. Voi vain kuvitella, millainen puhelutulva yrityksessä on, jos yrityksen tiedot näkyvät hakemuksessa".

Ja kun työnvälitys ulkoistetaan pian maakuntauudistuksen myötä käytännössä yksityisille firmoille, kuten Opteamille, ei työvälitykseenkään pian ole asiaa, ellei ole tuttu tai tietty. Tai ole rahaa maksaa sisään päästäkseen. Pian meillä todellakin on niitä uratyöttömiä. Ja niitä, jotka ovat työhakemusuransa jo tehneet. Opteam kuuluu muuten jo nyt niihin henkilöstöyrityksiin, jotka ovat jo parhaillaan ottamassa omaa siivuaan hallituksen alihankintaa varten TE-toimistoille ojentamasta rahasta. Tänä vuonna 17 miljoonaa. Työnvälitysbisnes on tulevaisuuden ala. Ja työmarkkinat ovat muuttumassa huutolaismarkkinoiksi: työttömiä töitä tekemään annetaan sille, joka ottaa tämän halvimmalla. Älä jää työttömäksi, ryhdy henkilöstökonsultiksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti