perjantai 18. elokuuta 2017

Terrorismin tarkoitus






Nyt meilläkin, tällä tietoa (pe 18.8. klo 20.55). Jos se oli terroristinen teko, niin se oli vain ajan kysymys. Aloitin tämän kirjoittamisen ennen Turun tapahtumia.

Terrorismin tarkoitus on nimensäkin mukaan herättää kauhua ja pelkoa. Se on poliittista väkivaltaa, olivat ne poliittiset tms. hämärät tarkoitusperät sitten mitä olivat. Terrorismia on ollut aina. Häiriintyneitä ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään raukkamaisia massamurhia, on ollut aina. Historia vain unohtuu niin nopeasti ja monet asiat tuntuvat uusilta, vaikka ne olisivatkin vain vanhan toistumista. Ensimmäiset terroriteot kirjasivat muinaiset juutalaiset Vanhaan Testamenttiin. Heille ei tee kunniaa se, että he kertoivat jumalansa oikeuttaneen ja suorastaan velvoittaneen suorittamaan ne. VT:n mukaan jumala itse teki totaalisen terroriteon hukuttamalla koko luomakuntansa valittujaan lukuun ottamatta.

Väkivallassa mikään ei ole uutta. Nykyiset islamistiset terroriteot eivät ole periaatteessa poikkeavia mistä tahansa satojen vuosien aikana toteutetuista terroriteoista. Ensimmäiset terroriteot terrori -käsitteellä toteuttivatkin eurooppalaiset itse keskuudessaan. 70- ja 80-luvun terrorismiaallossa Euroopassa kuoli yli 4700 ihmistä. Suurimman osan näistä terrori-iskuista toteuttivat eurooppalaiset poliittiset järjestöt. Islamistit eivät ole nykyisen aallon aikana päässeet lähellekään sitä täällä Euroopassa. Toisaalta vuosien 2001 - 2014 välillä terrorismilla tapettiin pelkästään Irakissa yli 42.000 ja Afganistanissa yli 16.000 ihmistä. Runsaita tuhatlukuja on myös monessa muussa maassa Euroopan ulkopuolella. Terrorismi 70-luvun Euroopassa oli silloinen ”uusi” normaali, jota itsekin lapsena elin. Pommi-iskut ja murhat Länsi-Saksassa, Pohjois-Irlannissa ja Lontoossa olivat tavallista uutisointia.

Valtioterrorismi on oma lukunsa. Toisessa maailmansodassa jokainen maa, joka kykeni pommituksiin, syyllistyi valtioterrorismiin ja massamurhiin, joille ei toistaiseksi mikään sen jälkeen tapahtunut vedä millään muotoa vertoja. Saksan kaupunkeja pommitettiin silmittömästi Winston Churchillin ja muiden sotapäälliköiden käskystä. Siviiliuhreja satoja tuhansia. USA pommitti Tokion totaalisesti maan tasalle. Siviiliuhreja oli 100.000, mutta ilmeisesti runsaasti enemmänkin. Suurin uhriluku missään yksittäisen kaupungin pommituksessa. Sota alkoi jo olla tässä vaiheessa selvää kauraa USA:n eduksi ja Japanissakin tiedettiin tämä. Mutta se ei riittänyt. Vielä pudotettiin Hiroshiman ja Nagasakin siviilien niskaan atomipommit. Kuolleita yhteensä joku 150.000. Ja henkiin jääneiden uhrien ja näiden jälkeläisten kärsimyksiä näihin päiviin asti. USA:n aloittamassa Irakin sodassa on kuollut 100.000. Syyriassa valtioterrorismin aloitti maan presidentti. USA liittolaisineen ja Venäjä ovat sitten pommittaneet maata silmittömästi, toiset tukien hallintoa ja toiset kapinallisia, sama se kummat mitäkin. Siviiliuhreja kuitenkin sadoin tuhansin. Mikään yksittäinen terroristijärjestö ei pysty samaan. Tuskin koskaan kykeneekään.

Nykyiset islamistiterrori-iskut ovat suoraa seurausta Irakin sodasta. Voi sanoa, että George W. Bushin hallinnon ristiretki Husseinia vastaan olemattomien joukkotuhoaseiden eliminoimisen tekosyyllä on näiden terrori-iskujen äiti. Perussuomalaisten presidenttiehdokas kysyi nyt Barcelonan tapahtumien jälkeen Facebookissa, että ”kuka ottaa vastuun siitä, että Euroopassa joudumme elämään toistuvien iskujen kanssa?” Kysymys on sinänsä hyvä. Mutta niin, kuka ottaa vastuun? Tuossa ketjussa monet osoittivat Euroopan johtajia, EU:ta ja muita ”unelmoijia” vastuunkantajiksi. Mutta tässä ei kyllä osoiteta syytä. Ennemminkin näyttää siltä, että lähinnä käytetään hyväksi seurauksia. Hyvin perustellusti voi sanoa, että vastuunkantaja löytyy siitä maasta, jonka elämäntyyliä, maailmanpolitiikan eetosta ja nykyistä presidenttiä presidenttiehdokas itse ihailee. Sitä en tiedä, oliko Irakin sodan ja suurimittaisen sekasorron aloittaja, presidentti Bush, ihailun kohteena.

Kuitenkin on ilmeistä, että nimenomaan USA:n tekemä Irakin miehitys sai aikaan sen, että sunnien ja shiiojen välille syntyi katastrofaalinen konflikti. Ennen USA:n miehitystä nämä islamin eri suuntaukset kykenivät elämään rinnakkain, vaikka Husseinin sunnien suosiminen aiheuttikin kitkaa. Al-Qaida ei ollut riittävän radikaali sen riveissä sotineen jordanialaisen rikollisen Abu Mus’ab al-Zarqawin mielestä. Hän vihasi eritoten shiioja. Hän perusti oman ryhmittymänsä, josta sitten syntyi ISIS tai Daesh, kumpi hyvänsä. USA käytti Irakin miehityksen aikaan hyväkseen al-Zarqawia ja lietsoi näin sunnien ja shiiojen välirikkoa. Ja sai näin tieten tai tahtomattaan helvetin irti. Lienee syytä mainita myös, että USA tuki aikanaan Osama bin-Ladenia Afganistanin sodassa ja tuki sittemmin myös al-Qaidaa Syyrian hallinnon kaatamiseksi. Voi sanoa, että tavallaan USA tuki myös ISIS:n syntyä. USA on siis taistellut itse synnyttämiään hirviöitä vastaan. Ja ottaa opportunistisesti aina kunnian voitoista. USA on myös hyvää kamua öljyrikkaan Saudi-Arabian kanssa, joka taas tukee ISIS:iä. Tämä on ollut uutta normaalia vuosikaudet, mutta nämä tahtovat aina jäädä taka-alalle.

Terrorismi keinona saavuttaa poliittinen päämäärä on täysin järjetön ja irrationaali. Jatkuviin terrori-iskuihin turrutaan. Vaikka iskut koskettavat välittömästi tuhansia ihmisiä, muut miljoonat kauhistelevat hetken ja unohtavat nopeasti jopa ne kaupungit, missä iskuja on tehty. Tuho on silmitöntä ja kauheata, mutta vaikutus olematon. Ei toista maailmansotaakaan voitettu sillä, että siviilejä murhattiin massoittain. Saksan kaupunkien massapommitukset jatkuivat jatkumistaan ilman sitä vaikutusta, mitä sillä kenties ajateltiin. Natsi-Saksa oli tuhoon tuomittu jo silloin kun Hitler veti Neuvostoliiton mukaan. Kahden rintaman sotiminen hyydytti Saksan. Sen häviö olisi ollut varma ilman järjettömiä pommituksiakin. Samoin USA oli käytännössä jo voittanut Japanin atomipommeja käyttäessään. Pommit ilmeisesti pudotettiinkin oikeasti koemielessä. Voittajavaltiot eivät joutuneet tilille terroriteoistaan, vaan nämä pistivät Saksan edeskäyvät oikeuteen, mikä tietysti oikein olikin. Kaikille pitäisi tietty olla selvää, että Natsi-Saksan hallinto oli valtioterrorismissa toistaiseksi ylivertainen.

Jos tarkoitus on täysin irrationaalinen, se ei ole tarkoitus ensinkään. Terrorin keinot, syyt, tarkoitus ja seuraukset eivät tee kunniaa kenellekään, olivat toteuttajina sitten jihadisti- ym. roistojengit tai valtiot. Toisaalta terrorismi jatkuu aina niin kauan kuin on moraalista ja kunniasta saarnaavia uskontoja tai aatteita välineinään käyttäviä luonnehäiriöisiä vallan- ja verenhimoisia despootteja ja näiden aivopesulle alttiita. Ja unohtamatta myöskään globaalia taloudellista riistoa, mikä myös on terrorismille hyvää kasvualustaa. Maailmasta tulisi varmasti parempi paikka, jos luonnonvaroja ja niistä koituvaa hyvää jaettaisiin oikeudenmukaisesti ja uskonnot poistettaisiin hallintomuodoista kaikkialla ja jätettäisiin yksityisasiaksi, jona niiden kuuluisi olla ja joita sellaisena myös kunnioitettaisiin ja suvaittaisiin, jos tätä sanaa suvaitaan käytettävän. Tämä on tietysti pelkkää punavihreää unelmahöttöä.

Alla saksalaisen tilastopalvelun Statistan marraskuussa 2016 laatimat grafiikat terrori-iskuista.





2 kommenttia:

  1. Hei Yki.
    Nuo statistiikat ovat mielenkiintoisia ja niitä sopii levittä enemmänkin jotta asioihin saataisiin oikeat suhteet.
    Nykyjään kaikkia vakävaltaisuuksia pidetään helposti terrorismina ilman analyysiä. Kuitenkin terrorismi on sodankäynnin metoodi. Se sota mitä nyt käygään voidaan kutsua matalintensiiviseksi sodaksi. Se on oikeastaan ideologinen sisällissota ismalilaisissa valtioissa ja niinkuin tilastoissasi näkyy, niin se roiski joitakin pisaroita Eurooppaan mutta varsinainen sotakenttä ei ole täällä.

    Se herättää levottomuutta ja mikä minua ärsyttää on se että vastatoimenpiteet ovat aika primitiivisiä. Jahdataan muutamia terrorismin sotilaita mutta sen aiheuttamaa ideologista kriisiä tuskin mainitaan.
    En tietenkään osaa sanoa mkä olisi parastapa kohdata jihadistit ideologisesti mutta voisihan sitä panna joku asiantuntija komitea selvittämään.

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Länsi, erityisesti USA, on noudattanut omia ideologioitaan muita maita juuri kuuntelematta ja ymmärtämättä että kun mennään toisen tontille kutsumatta ja räyhäten, on seurauksena flow back. Tästä tässä islamistisessa terrorismiaallossa on kyse.

    VastaaPoista